-->
Desetkrát o čokoládě


1. Historie kakaa je úzce spojena s historii původních obyvatel Střední a Jižní Ameriky. Toltéky, Aztéky a Mayi, kteří pravděpodobně pěstovali kakao již před více než 2.000 lety.

2. Aztéci mluví o kakau jako o božské plodině (nápoj bohů, neboli theobroma). Nápoj z kakaa byl nezbytnou součástí náboženských obřadů.

3. Kromě funkce potraviny měly kakaové boby i funkci platidla.

4. První Evropan, který spatřil kakaové boby byl Kryštof Kolumbus roku 1502.

5. Roku 1520 se první kakaové boby dostaly do Evropy konkrétně do Španělska, odkud se začalo používání kakaa šířit i přes úzkostlivé střežení, kterým se Španělé snažili udržet svůj monopol.

6. Největšími vývozci kakaových bobů je dnes Ghana, Indonésie a Pobřeží slonoviny.

7. V Ghaně neexistují prakticky žádné podniky na zpracování kakaa, které by dále vyráběly čokoládu. Čokoláda se do Ghany dováží z Evropy za velké peníze. Většina dětí tedy vůbec nezná chuť čokolády.

8. V současné době se nejlepší čokoláda vyrábí v Itálii a Francii. U nás mohu doporučit čokoládu od firmy Jordi´s chocolate.

9. Kakaovník je rostlina skvělá proti únavě (theobroma, látka podobná kofeinu) a stresu (obsahuje látky, z kterých v mozku vzniká hormon serotonin, mající vliv na dobrou náladu).


10. Plod kakaovníku je až 30 cm dlouhá bobule a kakaové boby v ní jsou 20mm velké.


foto zdroj Wikipedia
foto zdroj Wikipedia







0 komentářů:

Okomentovat