-->
Desetkrát o avokádu

1. Divoké avokádo je známe už 7 tisíc let. Aztékové jej původě používali jako afrodiziakum.

2. O rozšíření avokáda do Evropy se postarali až v 17. století kolonizátoři.

3. Jedná se o plod Hruškovce přelahodného, což je ovocný strom, který může být až 20m vysoký a roste v tropických oblastech.

4. Největším producentem avokáda je dnes Kalifornie. Na Evropský trh se avokádo však dostává z Izraele a Španělska.

5. Je bohatým zdrojem minerálních látek např. draslíku, magnezia, mědi.

6. I když avokádo obsahuje hodně tuku, je prokázáno, že tento tuk díky vhodnému složení mastných kyselin snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

7. Má příznivé účinky na impotenci, některé urologické a gynekologické problémy. Dále je vhodný jako prevence a léčba rakoviny, zejména rakoviny prsu. Pozitivně působí na psychické problémy jako třeba porucha soustředěnosti, deprese a neurózy.

8. Pozor na zvířátka. Avokádo je pro ně jedovaté, zejména pro papoušky. Obsahuje totiž látku persin, který je silný oxidant.

9. Pro jeho nevýraznou chuť má v kuchyni široké možnosti využití. Je skvělý na bagetku zakápnutý citroném, ale také z něj můžeme udělat omáčku na těstoviny a nakonec si můžeme pochutnat i na dezertu např. Avokádové Brownies.

10. Příprava avokáda ke konzumaci:



Pod šťopkou zelené = dobré avokádo
Pod šťopkou černé, hnědé = špatné avokádo
Avokádo rozpůlíme.
Nožem vyndáme pecku.
Lžící zajedeme pod slupku a vyndáme vnitřek.
Dobrou chuť








0 komentářů:

Okomentovat