-->
, , ,
Staročeská vánočka



Ingredience:


Kvásek
  • 250ml vlažného mléka
  • 21g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru
Těsto
  • 460g hladké mouky
  • 30g cukru
  • 20g vanilkového cukru
  • 100g rozpuštěného másla
  • 1 vejce + na potření
  • 5g soli
  • kůra z 1/2 citronu
  • 50g sekaných mandlí + na posypání
  • 50g rozinek



Můj postup:

Jako první si připravím kvásek. Do vlažného mléka přidám cukr a droždí. Vše promíchám a nechám cca 10 minut dokud nevzejde kvásek.


Do mísy proseji mouku.


Nastrouhám citronovou kůru.


Přidám cukr a sůl.


Takto vzešlý kvásek vliji do suché směsi společně s rozpuštěným máslem a celým vajíčkem.


Vypracuji hladké a lesklé těsto.


Když mám těsto krásně hladké nechám odpočívat hodinu.


Rozinky do vánočky si nakládám cca týden předem do rumu. Jsou pak mnohem chutnější.


Po první hodince kynutí těsto rozprostřu na pracovní plochu a posypu ho rozinkami a mandlemi.


Vše do těsta pečlivě zapracuji a nechám kynout další dvě hodiny.


Nakonec vánočku rozdělím na devět kusů a z každého vytvořím tenký váleček. Postup pletení Vám nedám, protože v tom každoročně tápu :D. Ale na internetu je jich plno. Osobně používám od Kuchařka pro dceru.


Upletenou vánočku opět nechám kynout půl hodiny.


Nakonec vánočku potřu vajíčkem a posypu mandlemi. Při pečení nepoužívám žádné špejle a ještě nikdy se mi nestalo, že by to dopadlo špatně. Peču na 180°C cca 45 minut.




Dobrou chuť :)!






0 komentářů:

Okomentovat