-->
, , ,
Tříkrálový koláč - Galette des rois

Pro inspiraci na tento koláč jsem si odskočila do Francie. Ve Francii ho najdete pod názvem Galette des rois a peče se vždy 6.1. na Tři krále. 
Při krájení koláče se vždy sejde celá rodina a rozkrojí ho na tolik dílů kolik je členů rodiny plus jeden kousek navíc pro náhodného příchozího.
Do koláče se ještě zapéká figurka. Říká se, že ten kdo figurku ve svém kousku najde je králem na den a po celý zbytek roku má štěstí.

Ingredience:
  • 300g listového těsta
  • 25g másla
  • 50g mletých mandlí
  • 30g cukru krystal
  • 1 vejce

Můj postup:

Listové těsto vyválím na plát silný cca 2 - 3mm a vykrojím z něj dvě kola o průměru 20cm.


V míse smíchám změklé máslo s 1/2 vejce, cukrem a mandlemi.


Vše dobře propracuji, hotová hmota bude připomínat odpalované těsto.


Rozetřu na spodní část těsta. Dva centimetry od okraje nechám volné, bez náplně. Okraje potřu zbylou polovinou rozšlehaného vejce.


Přiklopím druhou částí těsta a vytvořím ozdobný okraj. Ukazováčkem a prostředníčkem přimáčknu svrchu okraj těsta a mezi prsty utvořím na těstě nožem rýhu, takhle postupuji kolem celého koláče.


Potřu vajíčkem a uprostřed udělám nožíkem dírku, aby mohla unikat pára a tupou stranou nože vytvořím na vrchu ozdobné rýhy. 


Peču v rozpálené troubě na 200°C prvních 15 minut a následně snížím teplotu na 180°C na dalších 15 minut. Troubu po půl hodině vypnu, otevřu dvířka a nechám v ní koláč vychladnout.



Dobrou chuť :)!






0 komentářů:

Okomentovat