-->
Desekrát o čaji

1. Původní domov čajovníku by jsme našli v jihovýchodní Asii. Dnes už se ovšem čajovníky pěstují v tropech a subtropech všech světadílů.

2. V dalekém Orientu byl vytvořen jeho kult, čajová filozofie a také názor, že čaj není jen nápoj, ale reprezentuje určitý styl života.

3. Do Evropy se čaj dostal až kolem roku 1610. A patřil k luxusnímu zboží. Pití čaje se rychle rozšířilo a v Británii se čaj stal národním nápojem.

4. Látka, kterou čaj obsahuje je alkaloid kofein, dřív nazývaná thein. 

5. Čajovník čínský je strom nebo keř dorůstající výšky 2-15m. V plantážích je ovšem zastřiháván ve výšce do 1,2m

6. Z čajovníku se sklízejí pouze dva vrchní lístky a pupeny tzv. fleše. Sběru se převážně věnují ženy. Zkušené sběračky seberou 30-35kg lístků denně.

7. K výrobě 100kg hotového čaje je potřeba cca 500kg fleše.

8. Čaj se pije v mnoha zemích, ale téměř každá má vlastní způsob přípravy a podávání čaje. V Evropě se čaj dochucuje např. mlékem, cukrem, citronovou štavou. Marokánci si do čaje přidávají mátu nebo šalvěj. V Rusku doplňuje čaj zavařenina.

9. Víte jak vznikl zvyk přidávání mléka do čaje? V Británii 18.století byl podávaný čaj v křehkých porcelánových miskách, které lehce vlivem vysokých teplot praskaly. Začalo se proto do nich nejprve nalévat mléko a až pak horký čaj. 

10. Čaj je skvělý termoregulátor. Také podporuje dýchání tzn. že při pití čaje pracují plíce intenzivněji. 



zdroj Wikipedie
zdroj Wikipedie




0 komentářů:

Okomentovat