-->
, ,
Moravské koláče

Ingredience:

těsto:
  • 250g hladké mouky
  • 250g polohrubé mouky
  • 125g másla
  • 100g cukru
  • 2 vejce
  • 250ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • ½ lžičky soli
náplň tvarohová:
  • 250g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 50g cukru
náplň povidlová:
  • švestková povidla
  • rum
drobenka:
  • 50g změklého másla
  • 100g hrubé mouky
  • 100g moučkového cukru

1 vejce na potření


Můj postup:

těsto:
Nahřeji 100 ml mléka do kterého přidám 2 lžíce cukr a nadrobím droždí. Nechám vzejít kvásek. Dobře vzešlý kvásek poznám podle tvořících se bublinek na povrchu.

Mouku proseju do mísy, vmíchám sůl, cukr, zbytek mléko s rozšlehanými vejci, povolené máslo a kvásek. Dobře vypracuji v hladké těsto, které nechám asi 60 – 90 minut kynout na teplém místě. 

náplň tvarohová:
Tvaroh umíchám s vejcem a cukrem. 

náplň povidlová:
Švestková povidla umíchám s rumem dle chuti.

drobenka:
Drobenku připravím spojením másla s hrubou moukou a moučkovým cukrem.

dohotovení:
Po vykynutí těsto ještě ručně propracuji a rozdělím si ho na kousky o hmotnosti cca 25g.
Každý kousek nejdříve zakulatím a pak udělám placičku na kterou nanesu vždy trochu tvarohové náplně, tu pečlivě  do těsta zabalím a opět zakulatím. Spojem položím na plech. Do bochánku udělám důlek, pomažu vajíčkem, naplním povidly a zasypu drobenkou. Nechám ještě 10 minut nakynout a poté peču při teplotě 170°C cca 20 minut.












0 komentářů:

Okomentovat