Křehoučké košíčky plněné vanilkovým krémem z kterých se na nás usmívají rozmanité druhy sezónního ovoce to jsou právě TARTALETKY.
15 tartaletek o průměru 10cm
Ingredience:
těsto:
- 210g hladké mouky
- 140g másla
- 50g moučkového cukru
- 1 žloutek
krém:
- 140g cukru krupice
- 4 žloutky
- 55g hladké mouky
- 400ml mléka
- 15g másla
- 1 vanilka
- 1 lžíce rumu
- ovoce
Můj postup:
těsto:
Povolené máslo
spojím se žloutkem, moukou, cukrem a utvořím pevné těsto.
Nechám v lednici odležet alespoň 2 hodiny.
Těsto vyndám z lednice a vyválím plát o síle cca 0,3cm z kterého vykrajuji kolečka a vtlačím do formiček. Peču na 170°C dozlatova.
krém:
Nejprve si zahřeji
v kastrůlku mléko do kterého přidám semínka vanilky a přivedu
mléko k varu, ale pozor nesmí se vařit.
Mezitím si vyšlehám
žloutky s cukrem do světle žluté barvy. Přimíchám mouku a
tenkým pramínkem přilévám horké mléko ochucené vanilkou. Směs
stále šlehám. Po propojení vrátím zpět do kastrůlku a vařím
dokud směs nezhoustne a neztratí se chuť a vůně mouky.
Vzniklý krém
odstavím z ohně, vmíchám máslo a na úplný závěr rum.
Krém zakryji
potravinářskou folií tak, aby se dotýkala krému (nebude se na
povrchu tvořit škraloup). Nechám vychladnout a vložím do
lednice.
Do vychladlých
košíčků dám krém a nazdobím ovocem.
0 komentářů:
Okomentovat