-->



Ingredience:


polévka:
  • 250g ředkviček
  • 100g listů ředkviček
  • 1 větší brambora
  • 1 cibule
  • 25g másla
  • 700ml zeleninového vývaru
  • 100ml smetany 33%
  • majoránka dle chuti
  • pepř, sůl

knedlíčky:
  • 200g ricotty
  • 30g parmezánu
  • 170g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky soli

k podávání:
  • ředkvičky
  • černý sezam
  • čerstvá majoránka


Můj postup:


polévka:
Na másle zesklovatím cibuli, přidám pokrájenou ředkvičku a nechám změknout. Ke směsi vložím ředkvičkové listy a počkám než zavadnou. Přidám nakrájenou bramboru a zaliji vývarem. Vařím do změknutí brambor a rozmixuji. Nakonec zjemním smetanou a dochutím solí, pepřem, majoránkou.

knedlíčky:
Na vál proseji mouku, přidám ricottu smíchanou se žloutky, solí a parmezánem. Vypracuji v pevné těsto a tvořím kuličky o hmotnosti cca 7g. Vložím do vroucí vody a vařím dokud nevyplavou na hladinu cca 3-5 minut.




Dobrou chuť :)!








Recept jsem převzala z mojí oblíbené kuchařky s názvem KUCHAŘKA PRVNÍ REPUBLIKY. Upravila jsem si nějaké ingredience a vznikl z toho tento (alespoň pro mě) úžasný recept :).


Ingredience:


těsto:
  • 225g hladké mouky
  • 225g polohrubé mouky 
  • 100g moučkového cukru
  • 350g másla
  • 3 žloutky 
  • kůra z 1/2 citronu

náplň:
  • 500g tvarohu ve vaničce
  • 20g vanilkové cukru
  • 60g moučkového cukru
  • 5 lžic mléka
  • 50g rozinek
  • 30g podrcených mandlí
  • sníh ze 3 bílků
  • kůra z 1/2 citronu

mřížka(piškotové těsto):
  • 3 vejce
  • 75g hrubé mouky
  • 35g moučkového cukru
  • marmeláda na potření těsta



Můj postup:


těsto:
V míse promíchám mouku s cukrem a přidám změklé máslo. Míchám dokud nevznikne drobenka. Přidám citronovou kůru a žloutky. Vše spojím v těsto. Posypu vál moukou a těsto vyválím do rozměrů formy. Formu neni třeba vymazávat. Přenesu do formy a snažím se to ještě po formě prsty roztáhnout a krásně vyrovnat. Dám péct na 180°C cca 15 minut. Těsto by mělo být zlatavé.

náplň:
Smíchám tvaroh, mléko, cukr, rozinky, mandle a nakonec jemně vmíchám sníh z bílků.

mřížka:
Vyšlehám bílky do tuhého sněhu, vmíchám žloutky a postupně cukr s moukou.

dohotovení:
Po upečení a vyjmutí těsta z trouby potřu ještě teplé těsto marmeládou. Na marmeládu navrstvím tvarohovou náplň a na ni nastříkám cukrářským sáčkem mřížku z vytvořeného piškotového těsta. Vložím do trouby a peču při teplotě 170°C cca 15-20 minut. 








Dobrou chuť :)!








O pohankových palačinkách jsem poprvé slyšela od mají kadeřnice a nadchlo mě to tak, že jsem běžela hned druhý den koupit mouku a pustila jsem se do nich. 
Mouku můžete pořídit např.:
1. DM drogérie, kde jsem ji koupila já
2. e-shop mouky.cz, který se mi také velice osvědčil
http://www.mouky.cz/mouky/eshop/7-1-POHANKOVA-MOUKA
3. nechat si ji dovézt s nákupem od firmy Kolonial 
https://www.kolonial.cz/obiloviny-lusteniny-rasy/pohankova-mouka-hladka-bioharmonie-500g


Ingredience:

  • 250ml mléka
  • cca 80g pohankové mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce medu 
  • špetka soli
  • 1 lžíce sodovky (palačinky jsou pak nadýchanější)


Můj postup:


V mléce rozšlehám vejce, med, sůl, sodovku a postupně přisypávám mouku dokud těsto nebude mít požadovanou konzistenci. Nepíšu proto přesné množství mouky. Někdy může být více mouky jindy méně. 

Rozehřeji si pánvičku, potřu malinko olejem a opékám palačinkové těsto. 



Dobrou chuť :)!








Suchárky jsou inspirované italskými sušenkami Cantuccini. Na rozdíl od Cantuccini jsem ještě navíc přidala máslo, lískové oříšky, sušené meruňky a brusinky.



Ingredience:

  • 300g hladké mouky
  • 100g cukru
  • 70g mix oříšků
  • 70g mix sušeného ovoce 
  • 50g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva 


Můj postup:

V míse smíchám máslo s cukrem.


Přidám vajíčka a mouku s kypřícím práškem. 


Těsto řádně propracuji tak, aby nebylo lepivé. Pokud je potřeba přidávám mouku.


Když je těsto hotové rozprostřu ho na stůl do placky a vysypu na něj směs oříšků a sušených plodů.


Vše důkladně do těsta zapracuji a vytvořím dva válečky, které položím na plech vyložený pečícím papírem. Peču při 170 °C cca 20 minut.




Ještě teplé nakrájím na stejně silné plátky (cca 1,5cm - 2cm) a položím zpět na plech. Teplotu v troubě snížím na 150°C a suším ještě cca 15 minut. 


Dobrou chuť :)!









Zdroje nejčastěji říkají, že bagel poprvé upekl vídeňský židovský pekař v 17. století a rázem se stal nedílnou součástí židovského jídelníčku. Se židovskými přistěhovalci se bagel dostal do USA odkud ho známe nyní.  
Bagel můžete naplnit např. uzeným lososem, sýrem, šunkou, zeleninou, ovocem, míchanými vajíčky... Zapéct, nezapéct. Zkrátka si ho upravit tak, jak vás zrovna honí mlsná :).
Osobně mám nejraději nestárnoucí klasiku, tedy bagel s uzeným lososem.
Nebo také s větší vrstvou žervé, na kterém jsou položené nakrájené jahody. 



Ingredience:

  • 230g hladké mouky
  • 150ml vody
  • 12g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • žloutek na potření
  • sezam, mák, sůl na posypání (dle výběru)

Můj postup:

Do vlažné vody rozdrobím droždí s lžící cukru a nechám vzejít kvásek.

Mezitím do mísy proseji mouku se solí, v mouce vytvořím důlek do kterého vliji kvásek, vše spojím hnětací metlou a vzniklé těsto přendám na vál.

Těsto řádně vypracuju, tak aby bylo pevné a nelepivé. Je potřeba si na tom dát opravdu záležet.

Těsto vrátím zpět do mísy, uložím na teplé místo a nechám kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.


Před kynutím
Po vykynutí
Po vykynutí rozdělím těsto na 4 části, z kterých udělám hladké kuličky.


Je čas dát do většího hrnce vařit vodu a také zapnout troubu na 190°C.

Kuličky jemně rukou splácnu a doprostřed udělám druhou stranou vařečky díru tak, aby se těsto už k sobě "nevracelo".





Vzniklé bulky vhodím do vroucí vody a nechám z každé strany vařit přibližně jednu minutu.

Následně přendám na plech, potřu žloutkem a posypu sezamem (mákem, solí)





Připravené bulky vložím do trouby a peču cca 25 minut, upečené nechám vychladnout na mřížce.


HOTOVO!!!



Dobrou chuť :)!









Ingredience:

  • 240g BeBe sušenek
  • 120g másla
  • 600g tvarohu
  • 180g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 3 vejce + 1 žloutek


Můj postup:

V míse rozdrtím sušenky do kterých přidám změklé máslo. Vytvořím pevnou hmotu, kterou upěchuji na dno dortové formy. Vložím do ledničky a vrhnu se na tvarohový krém.

Tvaroh ušlehám společně s cukrem, citrónovou šťávou a kůrou. Vajíčka vmíchám až nakonec. Vždy jedno po druhém.

Nyní krém naliji na sušenkový podklad a nechám ještě alespoň 10 minut stát při pokojové teplotě, mezitím si rozehřeji troubu na 190 °C.

Vložím do trouby a peču 10 minut na 190°C pak dalších 25 minut 
na 160 °C. Troubu vypnu a dort v ní nechám zcela vychladnout. Po vychladnutí dám dortík do ledničky a nechám alespoň 12 hodin rozležet.

Tip:
Místo citrónové šťávy ráda používám pomerančovou nebo mandarinkovou.


Dobrou chuť :)!




Ingredience:

těsto:
  • 250g hladké mouky
  • 250g polohrubé mouky
  • 125g másla
  • 100g cukru
  • 2 vejce
  • 250ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • ½ lžičky soli
náplň tvarohová:
  • 250g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 50g cukru
náplň povidlová:
  • švestková povidla
  • rum
drobenka:
  • 50g změklého másla
  • 100g hrubé mouky
  • 100g moučkového cukru

1 vejce na potření


Můj postup:

těsto:
Nahřeji 100 ml mléka do kterého přidám 2 lžíce cukr a nadrobím droždí. Nechám vzejít kvásek. Dobře vzešlý kvásek poznám podle tvořících se bublinek na povrchu.

Mouku proseju do mísy, vmíchám sůl, cukr, zbytek mléko s rozšlehanými vejci, povolené máslo a kvásek. Dobře vypracuji v hladké těsto, které nechám asi 60 – 90 minut kynout na teplém místě. 

náplň tvarohová:
Tvaroh umíchám s vejcem a cukrem. 

náplň povidlová:
Švestková povidla umíchám s rumem dle chuti.

drobenka:
Drobenku připravím spojením másla s hrubou moukou a moučkovým cukrem.

dohotovení:
Po vykynutí těsto ještě ručně propracuji a rozdělím si ho na kousky o hmotnosti cca 25g.
Každý kousek nejdříve zakulatím a pak udělám placičku na kterou nanesu vždy trochu tvarohové náplně, tu pečlivě  do těsta zabalím a opět zakulatím. Spojem položím na plech. Do bochánku udělám důlek, pomažu vajíčkem, naplním povidly a zasypu drobenkou. Nechám ještě 10 minut nakynout a poté peču při teplotě 170°C cca 20 minut.













Ingredience:

  • 215g polohrubé mouky
  • 215g hladké mouky
  • 200g cukru
  • 150g rozpuštěného másla (lze použít 150ml oleje)
  • 180ml mléka
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sezonní ovoce a nebo co najdete v zásobách

Můj postup:

Vejce vyšlehám s cukrem a citronovou šťávou do husté pěny. Tato část se nesmí podcenit a opravdu si na tom dát záležet. Těsto bude pak krásně nadýchané.

Do řádně vyšlehaných vajíček přidám mléko, rozpuštěné máslo a nakonec prosátou mouku s práškem do pečiva.

Plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Těsto na plech vyliji a pokladu hojně ovocem.

Peču při 170 °C cca 25 minut. Vždy záleží na typu trouby.


Dobrou chuť ;)!










Na tomto receptu není vůbec nic složitého a nejlepší na něm je, že si ho pokaždé můžete dochutit podle aktuální chuti a nálady.


Ingredience:
  • 200ml mléka
  • 35g chia semínek (cca 3 lžíce)
  • 20g čokolády alespoň 50%

Můj postup:

Zahřeji mléko skoro až k bodu varu a stáhnu z plotny. 

V mléce rozpustím čokoládu a když je dobře spojená s mlékem přimíchám chia. Směs ještě nepřelévám do připravených skleniček, ale nechám ještě alespoň 10 minut v kastrůlku a občas promíchám. Toto je potřeba udělat, aby se chia trochu obalila a neklesala ve skleničce na dno.

Nahoru si ráda rozmixuji ovoce.

Tip:
Místo čokolády a nebo klidně i k čokoládě můžete přidat vanilku, kokos, kakao, ořechy, mák, skořici.
Zkrátka vše co máte rádi :).


Dobrou chuť :)!




































Křehoučké košíčky plněné vanilkovým krémem z kterých se na nás usmívají rozmanité druhy sezónního ovoce to jsou právě TARTALETKY.


15 tartaletek o průměru 10cm

Ingredience:

těsto:
  • 210g hladké mouky
  • 140g másla
  • 50g moučkového cukru
  • 1 žloutek
krém:
  • 140g cukru krupice
  • 4 žloutky
  • 55g hladké mouky
  • 400ml mléka
  • 15g másla
  • 1 vanilka
  • 1 lžíce rumu
  • ovoce


Můj postup:

těsto: 
Povolené máslo spojím se žloutkem, moukou, cukrem a utvořím pevné těsto. Nechám v lednici odležet alespoň 2 hodiny. 

Těsto vyndám z lednice a vyválím plát o síle cca 0,3cm z kterého vykrajuji kolečka a vtlačím do formiček. Peču na 170°C dozlatova.

krém:
Nejprve si zahřeji v kastrůlku mléko do kterého přidám semínka vanilky a přivedu mléko k varu, ale pozor nesmí se vařit.

Mezitím si vyšlehám žloutky s cukrem do světle žluté barvy. Přimíchám mouku a tenkým pramínkem přilévám horké mléko ochucené vanilkou. Směs stále šlehám. Po propojení vrátím zpět do kastrůlku a vařím dokud směs nezhoustne a neztratí se chuť a vůně mouky.

Vzniklý krém odstavím z ohně, vmíchám máslo a na úplný závěr rum.

Krém zakryji potravinářskou folií tak, aby se dotýkala krému (nebude se na povrchu tvořit škraloup). Nechám vychladnout a vložím do lednice.

Do vychladlých košíčků dám krém a nazdobím ovocem.

Dobrou chuť :)!









Šunku jsme začali doma dělat před asi půl rokem a to z toho důvodu, že rádi zkoušíme dělat věci opravdu poctivě a co si budeme povídat...domácí je domácí. Není na tom vlastně vůbec nic složitého, ale je to malinko běh na dlouhou trať. Od prvního zakrojení do masa k pochutnání si na šunce uběhnou minimálně dva dny. Také je potřeba si pořídit pomůcku zvanou ŠUNKOVAR.                       My jsme šunkovar pořídili od Tescomy a jsme zatím spokojeni.
http://eshop.tescoma.cz/priprava-a-zpracovani-potravin/kuchynske-naradi-a-pomucky/presto/420866-sunkovar-presto-s-teplomerem

Ingredience:
  • 0,5kg masa (vepřové, kuřecí, krůtí)
  • 100ml vody
  • 4g pragandy (lze koupit v drogérii Teta)
  • 6g soli
  • 1 lžička medu
  • pepř, mletá paprika

Můj postup:

Maso nakrájím na malé kousíčky.

V menší nádobě si odměřím vodu do které pečlivě zamíchám, pragandu, sůl, med, pepř a mletou papriku.

Maso přendám do mísy a zaliji směsí.


Pustím robot na střední stupeň a nechám míchat cca 15 minut.


Po 15 minutách míchání vznikne směs.


Nyní dáme směs do šunkovaru a uložíme do lednice na 24 hodin.


















Uleželou směs vložím do hrnce s vodou (voda by měla dosahovat nad směs). Teplota vaření by měla být 80°C a vařím 2 hodiny. 


Po dvou hodinách vyndám z vody a sliji vodu která je v šunkovaru. Nechám venku vychladnout a poté dám ještě minimálně na 12 hodin do ledničky rozležet. Ale co si budeme povídat lepší je 24 hodin.



Dobrou chuť :)!